Het scannen van bloedvaten kan toegangscontrole aanzienlijk veiliger maken

Het scannen van vingerafdrukken en irissen is een relatief veilige methode om bijvoorbeeld toegangscontrole uit te voeren. Een nieuw biometrisch systeem kan dergelijke beveiliging echter nog veiliger maken. Het systeem scant de bloedvaten onder de huid, die bij iedere persoon een uniek algoritme blijken te vormen.
Het scannen van bloedvaten kan toegangscontrole aanzienlijk veiliger maken
Onderzoekers van de Jadavpur Universiteit in Calcutta, India stellen dat het patroon van bloedvaten onder onze huid net zo uniek is als vingerafdrukken of irissen. Met behulp van thermische infraroodcamera's is het volgens de onderzoekers mogelijk dit patroon uit te lezen en een algoritme af te leiden, waardoor het mogelijk is personen te identificeren. Het algoritme heeft een nauwkeurigheid van 97%.
Vingerafdrukken namaken
Het is al langer mogelijk vingerafdrukken van rubber te maken, waardoor het mogelijk is vingerafdrukscanners voor de gek te houden. Ook is het mogelijk contactlenzen te ontwikkelen waarmee de iris van een persoon wordt gekopieerd. Dit stellen de onderzoekers in een publicatie in International Journal of Computational Intelligence Studies.
Het zou echter nagenoeg onmogelijk zijn het patroon van iemands bloedvaten na te maken. Zelfs als een aanvaller erin is geslaagd de bloedvaten van een ander op een materiaal te kopiëren zal de thermische camera in staat zijn door het materiaal heen de bloedvaten van de aanvaller te lezen, waardoor deze door de mand valt.