Google lanceert virusscanner voor Android-apps

Google rolt zijn nieuwe beveiligingssysteem uit op een flink aantal Android-versies. Verify Apps controleert apps automatisch op malafide code. De beveiligingsmaatregel was al even op Android 4.2 beschikbaar, maar is nu op alle Android-varianten vanaf Android 2.3 toegankelijk.
Android
Gebruikers blijven de touwtjes in handen krijgen. Verify Apps maakt het installeren van verdachte apps dan ook niet onmogelijk. De app scant automatisch iedere app en waarschuwt de gebruikers zodra verdachte code wordt aangetroffen. De gebruiker beslist vervolgens zelf de app wel of juist niet te installeren.
Bescherming ongeacht de bron van een app
"We wilden zeker stellen dat deze bescherming ook beschikbaar is voor gebruikers die ervoor kiezen applicaties uit andere bronnen dan Google Play te installeren", zegt Android-beveiligingstechnicus Adrian Ludwig tegen Computerworld. "Het is altijd een belangrijk doel van Android geweest een open ecosysteem te creëren en gebruikers de mogelijkheid te bieden applicaties te installeren die ontwikkelaars om wat voor reden dan ook niet via Google Play aanbieden".
Verify Apps is standaard ingeschakeld op Android. Het is echter ook mogelijk via de instellingen van Android de beveiligingsmaatregel uit te zetten.