'Nederlanders worden veel vaker afgetapt dan Amerikanen'

Nederlanders worden veel vaker afgetapt dan Amerikanen. Dit stelt althans Stewart Baker, de voormalig topman van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Nederlanders zouden maar liefst ruim honderd keer meer kans hebben afgeluisterd te worden door hun overheid dan Amerikanen.
Baker deed de uitspraken in een hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De voormalig NSA-topman moest uitleg geven over de inzet van de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), waaronder de NSA inlichtingen zou hebben verzameld.
'Nederland tapt veel af'
Baker stelt dat de NSA echter niet buitensporig veel burgers heeft afgeluisterd. Als bewijs presenteerde de voormalige NSA-topman twee grafieken die door het Max Planck-instituut zijn opgesteld. In de grafiek is af te lezen Nederland één van de landen is die zijn eigen burgers het meest zou aflezen. Alleen Italië zou nog meer aftappen dan de Nederlandse overheid.
Nederland zou één van de twee landen zijn die opvallend veel afluistert
Daarnaast stelt de topman dat de privacy van burgers in de Verenigde Staten beter wordt beschermd dan in andere landen. In veel landen zouden providers overheden zelfs zonder tussenkomst van een rechter zonder vragen informatie verstrekken over klanten. Dit is volgens Baker in de Verenigde Staten niet het geval.
Providers in veel landen verlenen volgens Baker zonder tussenkomst van de rechter hun medewerking aan inlichtingendiensten