DNB keurt gebruik van Amazon door banken en verzekeraars goed

De Nederlandsche Bank (DNB) acht het gebruik van Amazon door Nederlandse financiële instellingen veilig. De DNB geeft Nederlandse banken dan ook toestemming gebruik te maken van de Amerikaanse cloud-aanbieder.
Amazon Web Services
Amazon meldt dat Nederlandse banken en verzekeraars voortaan gebruik kunnen maken van de cloudcapaciteit van Amazon. 'Zonder inhoudelijk op het Amazon-persbericht in te gaan, klopt het dat er voor DNB de wettelijke eisen geen belemmering meer hoeven zijn voor financiële instellingen om gebruik te maken van Amazon Web Services. Deze financiële instellingen zullen uiteraard wel een goede risicoanalyse moeten maken, wanneer ze activiteiten willen uitbesteden in de cloud', zegt woordvoerder Remko Vellinga van DNB tegen Computable.
Risicoanalyse
De DNB is al langer in gesprek met cloudaanbieder om overeenstemming te bereiken over het gebruik van de clouddiensten door Nederlandse financiële instellingen. De Nederlandse centrale bank geeft hier alleen toestemming voor nadat een verplichte risicoanalyse is uitgevoerd door de DNB. De DNB eist daarnaast inzage op het moment dat Nederlandse financiële instellingen data onderbrengen bij derden. Amazon gaat hiermee dus akkoord.
Nederlandse banken en verzekeringsmaatschappijen mogen al langer data opslaan in de clouds van een aantal aanbieder. Het gaat hierbij om Microsoft, Salesforce.com, IBM en KPN.