'Hacken van containerterminals door cyberbendes is slechts het begin'

Het hacken van containerterminals in de Haven van Antwerpen door een drugsbende maakt een geheel nieuwe vorm van cybercriminaliteit zichtbaar. "De cyberbendes zijn een nieuwe fase ingegaan”, zegt Wim van Campen, directeur voor Noord- en Oost-Europa bij beveiligingsbedrijf McAfee, tegen De Telefgraaf. Van Campen vraagt zich hardop af wat er gebeurd als cyberbendes beurskoersen manipuleren.
'Hacken van containerterminals door cyberbendes is slechts het begin'
"De succesvolle aanval in Antwerpen is realiteit. Tegen deze nieuwe generatie aanvallen, met virussen die telkens van versie veranderen bij een beveiligingspoging, zijn bedrijven niet opgewassen”, zegt Van Campen tegen de krant. "Criminelen sturen op afstand in andere systemen. Wat als ze aan insider trading kunnen doen, en beurskoersen manipuleren. Dat is denkbaar.”
De McAfee-directeur wijst op een aantal eerdere incidenten die kunnen worden gezien als vingeroefeningen voor meer complexere en gevaarlijkere aanvallen. Denk hierbij aan het leegroven van rekeningen via internetbankieren en het gebruik van gestolen creditcardgegevens, maar ook aan een inbraakpoging bij de luchtverkeersleiding op Schiphol. Onderzoek van McAfee schat de schade die dergelijke aanvallen kunnen aanrichten op maximaal 500 miljard dollar.