id-me biometrische identificatie voor zakelijke tablets

Het zakelijk tabletgebruik groeit ongekend snel, vanwege zowel het gebruiksgemak van dat type computer, als het toenemend aantal apps voor het raadplegen en invoeren van bedrijfsinformatie. Deze trend noodzaakt ICT-managers tot het inzetten van andere en betere beveiligingsmaatregelen. Een innovatief voorbeeld daarvan is de biometrische vingerafdrukidentificatie die het Nederlandse bedrijf id-me eind mei introduceerde tijdens Identity & Access Management 2013.

Tablets en app stuwen informatierevolutie
Uit zo'n zesduizend interviews die Computer Profile de tweede helft van 2012 hield onder Nederlandse bedrijven met 50 of meer medewerkers blijkt het zakelijk tabletgebruik t.o.v. 2011 met ruim 400% te zijn gegroeid. Die groei was volgens hen het grootst bij bedrijfsvestigingen met 100 tot 200 werknemers en 200 tot 500 werknemers. Begrijpelijk, omdat steeds meer mensen mobiel willen kunnen werken en tablets daar het makkelijkst voor te gebruiken zijn. Tegelijkertijd groeit het aantal apps om eenvoudig op elke gewenste locatie bedrijf- en klanteninformatie te raadplegen, maar ook in te voeren. Zoals verkoop- en servicetoepassingen, maar ook cliëntentoepassingen in de zorgsector. Samengevat stuwen de combinatie van tablets en apps onze informatierevolutie naar een volgende fase. Die ontwikkeling stelt ICT-managers voor de uitdaging om zowel alle vertrouwelijke bedrijfsinformatie beter apparaat- en locatieonafhankelijk te beveiligen, als de identiteit van geautoriseerde gebruikers onmiskenbaar te verifiëren. Op het eind mei door Heliview georganiseerde Identity & Access Management congres, heeft de Nederlandse biometrische identificatiespecialist id-me een innovatieve nieuwe oplossing voor vingerafdrukidentificatie voor zakelijke tablets geïntroduceerd. Daarmee is het zakelijke tabletgebruik beter en makkelijker te beveiligen.


Biometrische identificatie
Identificatie van computer- en informatiegebruikers via de decennialang gebruikte user-id en wachtwoord combinatie is zowel onveilig als ongemakkelijk. Omdat die combinatie eenvoudig te stelen is, of via hack-technieken te achterhalen, past die methode eigenlijk niet meer bij onze toenemende mobiliteit en gebruik van cloudtoepassingen. Nog los van alle beheerinspanningen die nodig zijn omdat zoveel mensen hun wachtwoorden regelmatig vergeten. Een moderner en gegarandeerd veiliger alternatief is identificatie en authenticatie via biometrische kenmerken, zoals vingerafdruk, iris-, spraak- en gezichtsherkenning. Die unieke persoonskenmerken zijn namelijk niet te stelen, zeker niet als bij een vingerafdruk eventueel ook het aderpatroon onder de huid wordt meegelezen. Omdat ieder mens de eigen identificatiekenmerken altijd bij zich draagt, zijn ze ook niet meer te vergeten en te verliezen. Dus zowel makkelijker te gebruiken als te beheren. Met een nieuwe oplossing om het gebruik van zakelijke tablets, apps en informatie te beveiligen via vingerafdrukidentificatie heeft id-me een innovatieve oplossing voor de beschreven betere beveiligingsbehoefte. Deze bestaat uit een compacte via USB aan te sluiten Upek Eikon scanner en een altijd online toegankelijke cloudservice voor het verifiëren van de biometrische identificatie.

2-stapsverificatie
De voordelen van biometrische identificatie zijn ook bekend bij analisten van IDC en Gartner en net als id-me verwachten zij dat het scannen van vingerafdrukken de meest gebruikte methode wordt. Een andere trend in de markt is de zogenaamde 2-stapsverificatie, of desnoodsnog meer. Apple, Google, Microsoft, Twitter en een aantal andere bedrijven, zijn daar onlangs toe overgestapt. Hoewel id-me gespecialiseerd is in biometrische technieken ondersteunen zij ook andere methodes zoals de bekende sms-code en tokens voor die 2-stapsverificatie. Het hart van de gepresenteerde nieuwe tabletoplossing bestaat uit een authenticatieserver met een koppeling naar een klantspecifieke authorisatieserver en een plug-in voor elk type webbrowser aan de cliëntzijde. De SaaS-portal van id-me regelt zowel alle authenticatieservices voor de cloudgebruikers, als het beheer van de hele identity managementoplossing van hun klanten. Alle communicatie verloopt daarbij via beveiligde TLS/SSL verbindingen, de data wordt versleuteld met AES 256 encryptie en de portal ondersteunt onder andere de SAML2 en WS-FED single sign-on standaarden. Voor het scannen van de vingerafdrukken van gebruikers ondersteunt id-me tenslotte alleen gecertificeerde en van tevoren geregistreerde scanners.


SaaS portal in private of public cloud
Afhankelijk van het bedrijfsbeleid en wensen is het mogelijk om de tabletoplossing voor biometrische identificatie door id-me als ´trusted´ partner te laten hosten (public cloud), of deze binnen het eigen pand te installeren (private cloud). Voor de installaties binnen bedrijven werken ze altijd samen met system integrators, vanwege de benodigde integraties in de bestaande IT-infrastructuur met backoffice-applicaties. De nieuwe id-me tabletoplossing maakt onderdeel uit van een flexibel schaalbaar platform, waarin zij
zowel meerdere algoritmes per identificatietechniek gebruiken, als verschillende biometrische en niet-biometrische technieken kunnen combineren, voor de hoogst mogelijke beveiligingsgraad. Wie daaraan twijfelt kan overigens bij id-me eenvoudig zelf de proef op de som nemen, omdat deze laagdrempelig via de cloud te testen is. Op het Identity & Access Management 2013 congres draaide de oplossing op een HP ElitePad tablet met Windows 8 en een aantal zakelijke toepassingen. Vanwege id-me's focus op de zakelijke markt en de gebruikte portable vingerafdrukscanner introduceren zij eerst de Windows-uitvoering. Later dit jaar volgen er echter ook de iOs en Android versies. Daarmee komt biometrisch indentificeren via de tablet letterlijk binnen ieders handbereik.

Over id-me
Id-me is in 2006 opgericht en opereert vanuit een internationaal verkoopkantoor in 's Hertogenbosch. Het bedrijf is gespecialiseerd in multifunctionele oplossingen voor biometrische identificatie en authenticatie, voor IT-systemen, Internet services en mobiele communicatietoepassingen. id-me ontwikkelt en levert als pionier in technologie en innovatie uiterst betrouwbare biometrische authenticatieoplossingen en softwarealgoritmen. Het bedrijf heeft vooral klanten in de zakelijke markt, waaronder de financiële, diamantaire en fitnesswereld. id-me maakt deel uit van Eptron SIA, een internationaal opererende ICT-dienstverlener uit Riga in Letland.
Meer informatie is te vinden op: http://www.id-me.com