Android-apps en internetbankieren steeds populairder onder cybercriminelen

Hackers richten zich steeds vaker op Android-apps. Het aantal kwaadaardige en risicovolle Android-apps is in het tweede kwartaal van dit jaar uitgegroeid tot 718.000. Ook richten cybercriminelen zich steeds vaker op internetbankieren.
Trend Micro
Trend Micro stelt in het Q2 2013 Security Roundup Report dat het aantal gebruikers van Android blijft toenemen, terwijl er weinig aandacht is voor beveiliging op het platform. Het aantal kwaadaardige en risicovolle Android apps is wereldwijd gestegen met 41 procent. In het eerste kwartaal waren nog 509.000 kwaadaardige apps voor Android te vinden. Het totaal komt tegen het einde van het tweede kwartaal uit op 718.000 malafide apps.
Internetbankieren
Ook internetbankieren is steeds populairder onder cybercriminelen. Het rapport van Trend Micro toont aan dat het aantal infecties bij online bankieren in het tweede kwartaal is gestegen tot 146.000. Dit is een toename van 29 procent ten opzichte van een kwartaal eerder, toen in totaal 113.000 infecties via internetbankieren plaatsvonden. Ongeveer 29 procent van deze infecties is het gevolg van ‘oude’ malware in een ‘nieuwe’ verpakking.
Het aantal malware dat via online bankieren bij Nederlandse banken wordt verspreid is in het tweede kwartaal van 2013 met 30 procent toegenomen. De meest populaire online banking-malware in Nederland is de Zbot-variant. Deze variant wordt aangeboden in doe-het-zelf-toolkits van cybercriminelen zoals ZeuS en Citadel.
Goedkoper te ontwikkelen
Het blijkt daarnaast steeds eenvoudiger voor cybercriminelen om dergelijke toolkits te ontwikkelen. Broncodes zijn uitgelekt en sommige varianten worden gratis geïntegreerd in toolkits die de digitale onderwereld aanbiedt. Geavanceerde kwaadaardige hulpmiddelen worden nu via goedkope, gratis of gebundelde prijsregelingen, zoals twee-voor-de-prijs-van-één-pakketten, verkocht.