Britse regering dwingt The Guardian documenten van Edward Snowden te vernietigen

De Britse regering heeft de redactie krant The Guardian gedwongen documenten die zij van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft ontvangen te vernietigen of te overhandigen aan de autoriteiten. Een hoge Britse overheidsfunctionaris heeft met juridische stappen gedreigd als The Guardian niet aan de oproep gehoor zou geven.
De Britse inlichtingendienst GCHQ
Dit schrijft Alan Rusbridger, de hoofdredacteur van The Guardian. Rusbridger stelt ongeveer twee maanden geleden benaderd te zijn door een hoge overheidsfunctionaris. De functionaris, die 'de visie van David Cameron' zou vertegenwoordigen, eiste dat de redactie de documenten zou vernietigen of overhandigen aan de overheid.
Computers vernietigen
Rusbridger meldt dat medewerkers The Guardian onder toeziend oog van geheime agenten van de Britse inlichtingendienst GCHQ zowel computers als harde schijven hebben vernietigd. Desondanks meldt de hoofdredacteur dat The Guardian de informatie nog steeds tot zijn beschikking heeft.
De 'vernietigde' informatie heeft betrekking op spionageactiviteiten die voornamelijk door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA zouden zijn uitgevoerd. Het merendeel van de documenten zouden zijn opgesteld in New York.
Urenlang vastgehouden
De Britse overheid treedt de laatste tijd hard op tegen kranten en journalisten die geheime informatie openbaar maken. NU.nl meldt dat afgelopen zondag de partner van The Guardian-journalist Glenn Greenwald urenlang is vastgehouden door de Britse overheid. Greenwald schreef in artikelen over de informatie uit de geheime documenten die Snowden heeft laten uitlekken.