WikiLeaks geeft nieuwe versleutelde bestanden met geheime data vrij

WikiLeaks heeft drie bestanden verspreid via social media. De bestanden zijn versleuteld met een AES-256 encryptie en worden zonder de sleutel verspreid. De klokkenluidersorganisatie roept iedereen op de bestanden te downloaden en te bewaren.
WikiLeaks geeft nieuwe versleutelde bestanden met geheime data vrij
De bestanden bevatten informatie die WikiLeaks de komende maanden wil gaan verspreiden. Door de versleutelde bestanden nu al vrij te geven wil klokkenluidersorganisatie zeker stellen dat de informatie daadwerkelijk bij het publiek terecht komt, ook als de site door de autoriteiten wordt gesloten. De organisatie kan immers altijd de encryptiesleutels vrijgeven, waardoor burgers toegang krijgen tot alle informatie.
Drie verschillende bestanden
De bestanden zijn beschikbaar via het Torrent-netwerk. Het grootste bestand is maar liefst 349GB groot. De overige twee bestanden zijn met 3,6GB en 49GB aanzienlijk kleiner.
Het is niet de eerste keer dat WikiLeaks een versleuteld bestand met data vrijgeeft. Ook nadat de Amerikaanse voormalig-soldaat Bradley Manning geheime informatie van de Verenigde Staten doorspeelde aan de klokkenluidersorganisatie gaf deze data vrij in een versleuteld bestand. De sleutel voor dit bestand is nooit vrijgegeven.