Facebook-hacker krijgt alsnog een beloning

Khalil Shreateh krijgt toch een beloning voor het opsporen van een kwetsbaarheid in de beveiliging van Facebook. De hacker krijgt de beloning dankzij een crowdfundingproject.
Facebook
Shreateh spoorde een beveiligingslek in Facebook op dat hem de mogelijkheid bood berichten achter te laten op de Wall van Facebook-gebruikers waarmee hij niet bevriend is. Dit hoort alleen mogelijk te zijn bij vrienden.
Probleem gemeld
De hacker meldde het probleem bij Facebook, maar vermeldde hierbij niet de juiste informatie. Het Facebook-team stelde daarom dat het niet om een bug ging en besteedde verder geen aandacht aan de melding. Shreateh zag zich hierop genoodzaakt een bericht te plaatsen op de Facebook Wall van Facebook-CEO Mark Zuckerberg.
De actie is hem door Facebook niet in dank afgenomen. Het sociale netwerk stelt dat Shreateh met zijn werkwijze de privacy van gebruikers in gevaar heeft gebracht en daarmee de regels van zijn beloningsprogramma heeft overtreden. De organisatie weigert de hacker dan ook een beloning te geven.
Crowdfundingproject
Marc Maiffret van beveiligingsbedrijf BeyondTrust was het niet eens met de beslissing en besloot een crowdfundingproject op te zetten. Maiffret blijkt niet de enige te zijn, aangezien internetters massaal geld doneren. Inmiddels is al ruim 11.000 dollar verzameld voor de hacker. Met het crowdfundingproject wil Maiffret beveiligingsexperts een signaal geven dat hun inzet wordt gewaardeerd.