Forrester-onderzoek toont aan dat gebruik van tablets op de werkvloer toeneemt

Forrester Research publiceerde onlangs de Global Business and Consumer Tablet Forecast Update 2013-2017. Het rapport stelt dat de totale wereldwijde verkoop van tablets tot 381 miljoen stuks zal stijgen in 2017. Daarvan doen consumenten de meeste aankopen, terwijl achttien procent van de tablets wordt verkocht aan bedrijven.
Forrester-onderzoek toont aan dat gebruik van tablets op de werkvloer toeneemt
Het rapport voorspelt dat tablets steeds belangrijker worden op de werkvloer. Forrester gaat ervan uit dat in de komende jaren ook werknemers die geen management- of salesfunctie buiten de deur hebben, een mobiel apparaat zullen krijgen. Zowel het aantal tablets dat door het bedrijf is verstrekt, als de hoeveelheid Bring Your Own-apparaten zal toenemen. Maar er is ook een derde model: werknemers delen de kosten van het apparaat met hun werkgever, zodat ze het zelfgekozen apparaat voor werk en privé kunnen gebruiken.
Maarten Westdorp, Marketing Manager Benelux van Kaseya, reageert hier als volgt op:
“Het rapport van Forrester Research toont duidelijk aan dat de invoering van tablets en BYOD op de werkvloer een enorm stijgende lijn vertoont. Voor organisaties is dit een grote kans om de productiviteit te verhogen, want werknemers profiteren hiermee van flexibiliteit, mobiliteit en bekendheid met het apparaat dat ze gebruiken – en dat kan alleen maar goed zijn. Er zijn echter ook risico’s die samenhangen met BYOD, vooral wanneer het apparaat ook gebruikt wordt voor activiteiten die niet aan het werk gerelateerd zijn. Organisaties moeten ervoor zorgen dat zij de juiste maatregelen nemen om individuele apparaten en, nog belangrijker, bedrijfsdata adequaat te beschermen.”
“Er zijn talloze scenario’s die je moet bekijken: van persoonlijke, gedownloade applicaties die de veiligheid bedreigen tot en met onbekende apparaten die toegang tot het netwerk zoeken. De enige manier om ervoor te zorgen dat elke basis is gedekt, is door een strikte Mobile Device Management-oplossing te implementeren. Die levert bedrijfsapplicaties via versleutelde, door policy gedreven containers die volledig geïsoleerd zijn van de rest van het apparaat. Dankzij deze methode blijven persoonlijke en zakelijke data gescheiden en alleen geautoriseerde gebruikers krijgen toegang tot bedrijfsapplicaties.”
“Hoe meer werknemers tablets en andere mobiele apparaten gebruiken op de werkvloer, hoe vager de scheidslijn tussen persoonlijk en werkgerelateerd gebruik wordt. Organisaties moeten er dus zeker van zijn dat ze controle hebben over de veiligheid van BYOD en tegelijkertijd het persoonlijke karakter van de apparaten van hun gebruikers niet aantasten. Het is duidelijk dat tablets niet meer weg te denken zijn. Daarom moeten bedrijven actie ondernemen om de juiste balans te vinden en voorbereid te zijn als het gaat om effectief apparaatbeheer en effectieve beveiliging.”