'Gejailbreakte iPhones en iPads kwetsbaar voor spyware'

iPad- en iPhone-gebruikers die hun apparaat hebben gejailbreakt denken vaak veiliger te zijn voor malware dan zij in werkelijkheid zijn. Vooral als een aanvaller fysiek toegang heeft tot het apparaten kan allerlei spyware op de apparaten worden geïnstalleerd.
De populairste iOS-spyware volgens Dr.Web
De populairste iOS-spyware volgens Dr.Web
Het Russische anti-virusbedrijf Dr. Web waarschuwt dat aanvallers weinig tijd nodig hebben om spyware op een iPhone of iPad te installeren. Een aanvaller die een gejailbreakte iPhone of iPad korte tijd in handen krijgt kan deze van spyware voorzien. De spyware kan worden geïnstalleerd via de appwinkel Cydia, die standaard wordt geïnstalleerd zodra het apparaat wordt gejailbreakt.
Informatie verzamelen
De spyware draait onzichtbaar op de achtergrond, waardoor gebruikers niet in de gaten hebben dat zij geïnfecteerd zijn met de malware. De malware verzamelt vervolgens stiekem allerlei informatie en stuurt deze door naar de aanvaller. Het kan hierbij gaan om onder andere sms-berichten, foto's, adressenboeken en e-mailberichten. Ook is het mogelijk de microfoon van het apparaat via de malware in te schakelen, waardoor het mogelijk is de gebruiker af te luisteren.
Dr. Web waarschuwt dat professionele hackers manieren kunnen verzinnen om een iPhone of iPad in handen te krijgen. Het bedrijf adviseert gebruikers dan ook hun apparaat nooit lang in openbare plekken te laten liggen. Een aanvaller heeft immers maar weinig tijd nodig het apparaat te infecteren.