'Geheime diensten kraken op grote schaal beveiligingstechnologieën'

Geheime diensten in zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk hebben technologieën die worden ingezet voor de beveiliging van medische dossiers, internetbankieren en e-mailaccounts gekraakt. Ook de beveiliging van veel grote internetbedrijven is gekraakt. De encrypties waar veel burgers op vertrouwen blijken geheime diensten dus niet buiten de deur te kunnen houden.
'Geheime diensten kraken op grote schaal beveiligingstechnologieën'
Dit blijkt uit documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden aan The Guardian heeft gegeven. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse dienst GCHQ hebben volgens de documenten supercomputers ingezet om met brute force-aanvallen de beveiliging die veel grote bedrijven gebruiken te kraken. Voor het kraken van beveiligingstechnologieën heeft zowel de NSA als de GCHQ volgens de documenten van Snowden een speciaal team opgezet.
Ook krijgen de geheime diensten hulp van grote internetbedrijven, die de NSA helpen de beveiliging te kraken. Grote internetbedrijven blijken de geheime diensten actief te helpen. Zo worden geheime kwetsbaarheden in software aangebracht. Die biedt de NSA en GCHQ de gelegenheid op eenvoudige wijze de beveiliging te kraken en informatie te onderscheppen. De internetbedrijven zouden per jaar ongeveer 250 miljoen dollar ontvangen voor hun hulp.