Hartslag van patiënt beschermt defibrillators en insulinepompen tegen hackers

Artsen kunnen steeds vaker via een draadloze verbinding communiceren met defibrillators en insulinepompen. De beveiliging van deze verbinding is van groot belang om hackers buiten de deur te houden. Een nieuwe beveiligingstechnologie die de hartslag van de patiënt als wachtwoord gebruikt biedt uitkomst.
Hartslag van patiënt beschermt defibrillators en insulinepompen tegen hackers
Technology Review meldt dat onderzoekers van de Rice Universiteit en het beveiligingsbedrijf RSA een nieuwe beveiligingstechnologie hebben ontwikkeld die de draadloze verbinding met defibrillators en insulinepompen aanzienlijk veiliger moet maken. Een apparaatje op de defibrillator of insulinepomp luistert naar de hartslag van de patiënt en vergelijkt deze met de hartslag die via de draadloze verbinding wordt doorgestuurd.
Hartslag ter plekke registreren
De hartslag van de patiënt is nooit helemaal gelijk. De hartslag van de patiënt moet daarom door de arts die de verbinding wilt maken met de defibrillator of insulinepomp ter plekke worden geregistreerd. Hierdoor zou de technologie het onmogelijk moeten maken op afstand verbinding te maken met een defibrillator of insulinepomp.
De beveiliging van defibrillators en insulinepompen is van groot belang, aangezien het wijzigen van de instellingen van een dergelijk apparaat desastreuze gevolgen kan hebben voor de patiënt. Zo is het mogelijk via de instellingen een defibrillator een stroomstoot te laten geven op het moment dat dit niet nodig is, waardoor het hart stil kan komen te staan. Ook waarschuwen onderzoekers voor de mogelijkheid de batterij van het apparaat in korte tijd 'leeg te zuigen'.