'NSA houdt internationale betalingsverkeer nauwlettend in de gaten'

Het internationale betalingsverkeer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de Amerikaanse geheime dienst NSA. De dienst heeft hiervoor zelfs een speciaal team in het leven geroepen. Alle betalingen die de inlichtingendienst volgt worden in een eigen database opgeslagen.
De NSA zou het internationale betalingsverkeer nauwlettend in de gaten houden
Dit meldt Der Spiegel op basis van documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft doorgespeeld. Een afdeling onder de naam 'Follow the money' zou speciaal zijn opgericht om het internationale betalingsverkeer in kaart te brengen. Vooral betalingen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten zouden de aandacht van de NSA krijgen.
SWIFT
De zogeheten 'Tracfin'-database zou gegevens bevatten van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), dat in Brussel is gevestigd. SWIFT is een netwerk dat wordt gebruikt door duizenden banken om informatie over transacties op veilige wijze te verzenden.
Ook zou de NSA het betalingsverkeer van grote creditcardmaatschappijen als VISA monitoren. NSA-analisten zouden in 2010 op een interne conferentie hebben beschreven hoe zij het transactienetwerk van VISA hebben doorzocht op aftapmogelijkheden.
Creditcardbetalingen
De geheime dienst lijkt vooral geïnteresseerd te zijn in betalingen via deze creditcardmaatschappijen. Maar liefst 84 procent van de opgeslagen gegevens zouden betrekking hebben op creditcardbetalingen. Hoeveel gegevens de NSA inmiddels precies heeft verzameld is onduidelijk. De 'Tracfin'-database zou in 2001 op ongeveer 180 miljoen gegevens hebben bevat.