'DJ Armin van Buuren is de gevaarlijkste Nederland op internet'

Carice van Houten is van haar troon gestoten in de zoektocht van McAfee naar de gevaarlijkste beroemdheid op het Nederlandse stukje internet. Van Houten moet in het jaarlijkse lijstje DJ Armin van Buuren voor zich dulden. Internationaal is actrice Lily Collins de ‘most dangerous cyber celebrity of 2013’.
McAfee
De lijst is dit jaar voor de zevende keer samengesteld. Het onderzoek, McAfee Most Dangerous Celebrities, laat al jaren zien dat vrouwelijke supersterren de meeste online gevaren met zich meebrengen. Dit jaar is het in Nederland echter een man waarvoor we moeten uitkijken. Vorig jaar hadden we op nummer twee ook al een wereldberoemde DJ, DJ Tiësto. Internationaal is acteur Jon Hamm van de hitserie Mad Me de man die de meeste internetschurken in zijn kielzog heeft. In Nederland vinden we hem pas op de achtste plaas. Van Emma ‘Hermelien’ Watson, de lijstaanvoerder van vorig jaar, hebben we trouwens niets meer te vrezen. Zij komt niet langer op de lijst voor.
Roddelbladen
Cybercriminelen volgen RTL Boulevard, de roddelbladen, de Telegraaf en internet op de voet om te kijken welke sterren er in de belangstelling staan. De aanvallers weten dan ook exact wie wij interessant vinden en gebruiken hun namen om ons naar betrouwbaar lijkende sites te lokken, waar ze ons met kwaadaardige software onze wachtwoorden en persoonlijke gegevens ontfutselen. Speur op internet naar je vaderlandse idool met toevoegingen zoals ‘gratis app’ of ‘naakt’ en de kans is groot dat je niet vindt wat je zoekt, maar wel met schadelijke malware geconfronteerd wordt.
“De moderne consument is zich er blijkbaar nog steeds niet voldoende van bewust welke veiligheidsrisico’s er kleven aan het zoeken naar foto’s, filmpjes en nieuwtjes om de celebrity-honger te stillen”, zegt Paula Greve, directeur webonderzoek van McAfee. “Voorzichtigheid moet wijken voor snel resultaat en dat is precies de zwakheid die door cybercriminelen wordt misbruikt, met een besmette computer en ontvreemde gevoelige data als pijnlijk gevolg.”
Top drie
De Nederlandse top drie bestaat dit jaar uit:
  • Armin van Buuren
  • Carice van Houten
  • Sylvie van der Vaart
Op internationaal niveau ziet deze top drie er als volgt uit:
  • Lilly Collins
  • Avril Lavigne
  • Sandra Bullock