Onrust door gepland filiaal van AMS-IX in de VS

Het bestuur van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) wil een filiaal openen in de Verenigde Staten (VS). Het plan heeft tot onrust geleid onder leden, die vrezen dat Amerikaanse inlichtingendiensten hierdoor op eenvoudige wijze Nederlandse netwerken kunnen monitoren.
Amsterdam Internet Exchange
De AMS-IX is het belangrijkste internetknooppunt van Nederland. Een groot deel van het internetverkeer tussen Nederlandse internetproviders en het buitenland verlopen dan ook via de AMS-IX. Alle Nederlandse internetproviders zijn lid van het internetknooppunt.
Vestiging in de VS
Het bestuur heeft zijn leden nu gevraagd toestemming te geven een vestiging te openen in de VS. De leden zijn echter niet gelukkig met de plannen en stellen dat Nederlandse data door de stap in gevaar zou komen. De Amerikaanse overheid kan met behulp van de Patriot Act en de FISA-wet zonder tussenkomst van een rechter data opvragen van bedrijven die in de Verenigde Staten zijn gevestigd. Ook data die via de AMS-IX loopt kan hierdoor dus worden ingezien.
Hoogleraar informatierecht Nico van Eijk van de Universiteit van Amsterdam waarschuwt tegenover NOS voor het gevaar een het openen van een vestiging in de VS. "Amerika kan met de Patriot Act inzage eisen in de datastromen. En dat beperkt zich niet tot de vestiging op Amerikaanse grondgebied. Dat strekt zich ook uit tot alle buitenlandse vertakkingen van het bedrijf", aldus Van Eijk.