OM pakt man op in grootschalig onderzoek naar ransomware

Het Openbaar Ministerie (OM) doet grootschalig onderzoek naar ransomware in Nederland. Afgelopen weekeinde werd naar aanleiding van het onderzoek nog een tiener opgepakt.
OM pakt man op in grootschalig onderzoek naar ransomware
Een woordvoerder van het OM bevestigt tegenover Tweakers dat de man is aangehouden nadat zijn naam opdook tijdens een onderzoek naar ransomware. De woordvoerder wil verder weinig loslaten over het lopende onderzoek. Zo is duidelijk dat het onderzoek gericht is op Nederland, maar onduidelijk of het OM hierbij ook buitenlandse opsporingsdiensten betrekt. Over de status van het onderzoek is dan ook weinig bekend.
Ransomware is malware die de computer van slachtoffers in gijzeling neemt. Slachtoffers krijgen een waarschuwing te zien die stelt dat de machine alleen ontgrendelt kan worden door een bedrag over te maken aan de cybercriminelen. Deze criminelen doen zich vaak voor als opsporingsinstanties zoals Politie Nederland, Europol of de FBI.