Voormalig privacybaas van Microsoft gelooft niet in beveiliging van ex-werkgever

PRISM zorgt niet alleen bij consumenten voor onrust. Ook Casper Bowden, die van 2002 tot 2011 verantwoordelijk was voor het beveiligingsbeleid bij Microsoft, twijfelt door de openbaringen over het spionageprogramma van de Amerikaanse geheime dienst NSA aan de betrouwbaarheid van zijn voormalig werkgever.
Voormalig privacybaas van Microsoft gelooft niet in beveiliging van ex-werkgever
The Guardian meldt dat Bowden op een conferentie in het Zwitsers Lausanne heeft aangegeven niet langer te geloven in de beveiliging die Microsoft hanteert. Dit terwijl hij zelf verantwoordelijk lange tijd verantwoordelijk is geweest voor het privacybeleid van Microsoft in 40 verschillende landen. Het privacybeleid van Microsoft in de Verenigde Staten viel echter niet onder Bowden's verantwoordelijkheid.
Geen vertrouwen in beveiliging van persoonlijke gegevens
Bowden stelt dan ook niets te hebben geweten van het PRISM-spionageprogramma. Zijn vertrouwen in de beveiliging van zijn persoonlijke gegevens heeft hierdoor een flinke deuk opgelopen. Bowden stelt al twee jaar lang geen mobiele telefoon meer mee te nemen en enkel nog software te gebruiken waarvan hij zelf de broncode kan bestuderen.
De voormalig privacybaas van Microsoft stelt daarnaast dat de mate waarin de NSA informatie over burgers verzameld democratie ondermijnt. Bowden maakt zich dan ook zorgen over de gevolgen van het uitlekken van het PRISM-programma. Hij stelt dat publieke figuren zich hierdoor bewust zijn dat de Amerikaanse geheime dienst informatie over hen verzameld. Dit kan volgens Bowden er toe leiden dat deze mensen beslissingen nemen die niet in het algemeen belang zijn. De uitgelekte informatie zou dan ook flinke risico's met zich meebrengen.