Politie: 'Beveilig draadloze netwerken met een wachtwoord'

De Nederlandse politie adviseert burgers hun draadloze netwerk te beveiligen met een wachtwoord. Zo maken bijvoorbeeld criminelen misbruik van openbare netwerken, waardoor zij vanaf het IP-adres vanaf een onschuldig persoon misdaden kunnen plegen.
Politie: 'Beveilig draadloze netwerken met een wachtwoord'
De politie komt met het advies nadat twee mannen uit Capelle aan den Ijssel zijn gearresteerd voor internetfraude. Een voorbijganger zag de twee mannen met laptops in een auto in Rotterdam zitten. Hij vertrouwde de zaak niet en lichtte de politie in, die polshoogte kwam nemen. De politie vroeg de mannen om een verklaring, die de twee niet bleken te kunnen geven.
Eerdere arrestatie
Het gebrek aan een verklaring voor hun aanwezigheid was niet direct aanleiding de mannen te verdenken van een strafbaar feit. Bij nader onderzoek bleek echter dat één van de mannen eerder gearresteerd bleek te zijn voor oplichting via internet. Deze man had daarvoor, samen met twee andere mannen uit Rotterdam en Capelle, ruim drie maanden vastgezeten en was eind juli door de rechtbank op vrije voeten gesteld in afwachting van de rechtszaak. Tijdens het onderzoek dat hierop werd ingesteld kwam aan het licht dat de twee een flink aantal mensen via Marktplaats.nl hebben opgelicht. Hierbij gebruikte zij onbeveiligde draadloze netwerken van derden.
Het voorarrest van één van de twee, een 20-jarige man, is vandaag verlengt. De tweede verdachte, een man van 23 jaar, is in vrijheid gesteld. Deze man blijft echter wel verdachte in de zaak.