Gegevens van 40.000 Ziggo-klanten op straat

De gegevens van 40.000 klanten van Ziggo liggen op straat. Een medewerker van de provider is een laptop verloren met daarop de persoonlijke gegevens van de klanten.
Ziggo
De verloren laptop bevat een bestand met gegevens van 40.143 verschillende klanten van Ziggo. Het gaat hierbij om het klantnummer, voorletters, achternaam, geslacht, e-mailadres en postcode. Ook de laatste vier cijfers van de bankrekening van klanten staan in het bestand vermeld. De getroffen klanten hebben allen onlangs contact gehad met de helpdesk van Ziggo.
Geen encryptie
De data is eenvoudig toegankelijk, aangezien de laptop niet is versleuteld. Ziggo zegt in een reactie aan NU.nl dat het gaat om een verouderde laptop waarop nog geen encryptie is aangebracht. Nieuwere laptops van de provider zijn standaard versleuteld.
De klantgegevens hadden niet op de laptop van de medewerker mogen staan. De werknemer wilde een statistische analyse uitvoeren op het bestand met gesprekken. De bedrijfsregels van Ziggo stellen dat klantgegevens alleen op de eigen server van het bedrijf mogen staan. Deze regel heeft de medewerker dan ook overtreden door de data op zijn eigen laptop mee te nemen.
Geen kwade opzet
Ziggo benadrukt dat er geen kwade opzet in het spel is en het om een fout gaat. De persoon zou hebben geweten dat de data op de server moest blijven staan. Het bedrijf zegt de interne regel te hebben aangescherpt en deze strenger te gaan naleven.
Het lek is door Ziggo gemeld bij de Autoriteit Consument en Markt. Ziggo heeft getroffen klanten via een brief op de hoogte gesteld van het uitlekken van hun gegevens.