Amerikaanse BV moet Amerikaanse overheid uit data AMS-IX houden

De AMS-IX stelt dat een aparte Amerikaanse BV Nederlandse data uit handen van de Amerikaanse overheid kan houden. Deze BV kan indien nodig volledig buiten de Nederlandse organisatie worden geplaatst, waardoor deze functioneert als een losstaand bedrijf.
AMS-IX
De leden van de AMS-IX hebben gisteren gekozen voor een aparte bedrijfsvorm voor de Amerikaanse dochter van het internetknooppunt. De BV wordt opgericht in de Amerikaanse staat Delaware en valt onder de wetgeving die in deze staat geld. De Amerikaanse BV wordt daarnaast niet fysiek verbonden met de AMS-IX. dit moet voorkomen dat de Amerikaanse overheid vanuit de BV toegang kan verkrijgen tot de AMS-IX.
Werknemers in de VS
De maatregelen die het internetknooppunt neemt om de Amerikaanse overheid buiten de deur te houden gaan echter verder. Zo wil de AMS-IX geen werknemers van de Nederlandse BV aan het werk zetten binnen de Amerikaanse BV. Ook het personeel moet dus volledig gescheiden blijven.
"Een dergelijke structuur dient ervoor te zorgen dat het Amerikaanse bedrijf geen bezit, zeggenschap of beheer heeft over de data of apparatuur van de AMS-IX B.V. Daarnaast geldt de Amerikaanse wetgeving, zoals de USA Patriot Act, niet voor buitenlandse entiteiten waarover de VS geen jurisdictie heeft. De USA Patriot Act is daarom niet van toepassing op de AMS-IX B.V. of de AMS-IX vereniging", schrijft de AMS-IX op zijn website.
Volledige verklaring
De volledige verklaring van de AMS-IX is beschikbaar op de website van het internetknooppunt.