Vier Nederlanders opgepakt voor het plunderen van bankrekeningen

De politie heeft vier mannen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden aangehouden voor betrokkenheid bij grootschalige digitale fraude en witwassen. De cybercriminelen zouden bankrekeningen van slachtoffers hebben geplunderd en frauduleuze overboekingen hebben gedaan.
Vier Nederlanders opgepakt voor het plunderen van bankrekeningen
De hackers maakte volgens het Openbaar Ministerie (OM) gebruik van banking trojans die op de machines van Nederlandse rekeninghouders werden geplaatst. De trojans zijn verspreid via e-mailberichten die verwijzingen bevatte naar de malware TorRAT. Eenmaal binnengedrongen manipuleert TorRAT de online transacties van de slachtoffers. Zo worden nieuwe overboekingen toegevoegd aan de lijst met transacties die slachtoffers willen uitvoeren, in de hoop dat de malafide overboekingen niet ontdekt worden. Ook zouden de criminelen transacties die slachtoffers zelf hebben aangemaakt hebben gewijzigd, waardoor het geld naar een andere rekening werd overgeschreven dan de bedoeling was.
Anoniem communiceren
De criminelen zouden gebruik hebben gemaakt van TorMail, een gratis dienst die gebruikers de mogelijkheid biedt anoniem te communiceren. De hackers zouden overboekingen hebben gedaan naar moneymules, mensen die worden ingehuurd om hun bankrekening beschikbaar te stellen of een nieuwe bankrekening.
Ook zouden de verdachten het gestolen geld om hebben gezet in bitcoins. Eén van de verdachte is een beheerder van een bitcoin exchange service, een dienst die geld omzet in bitcoins. Het OM heeft beslag gelegd op 56 bitcoins, die een waarde hebben van ruim 7.700 euro.