Onbekende malware die BIOS infecteert verspreidt zich via USB-sticks

Onbekende malware kan de BIOS van computers en laptops infecteren. De BIOS is noodzakelijk om een computer te laten functioneren. Een aanval op dit onderdeel kan dan ook verregaande gevolgen hebben voor het slachtoffer. De malware blijkt zich te verspreiden via USB-sticks.
Onbekende malware die BIOS infecteert verspreidt zich via USB-sticks
De malware is ontdekt door Dragos Ruiu, de initiatiefnemer achter de Pwn2Own-hackwedstrijden. De onderzoeker meldt op Google Plus dat de mysterieuze BIOS-malware zich verspreid via USB-sticks. De USB-stick hoeft alleen op een machine te worden aangesloten om deze te infecteren. Het draagbare medium hoeft hiervoor niet eens op het systeem te worden gemount.
Informatie is moeilijk te achterhalen
De onderzoeker stelt dat het zeer lastig is informatie van besmette systeem te halen. Het onderzoeken van de werkwijze van de malware is hierdoor een uitdaging. Ruiu vermoedt echter dat besmette systemen de flash-controller van USB-sticks herprogrammeren. Dit maakt het mogelijk het systeem en de BIOS aan te vallen.
De malware infecteert de BIOS van computers en laptops permanent. Het heeft geen zin de BIOS te updaten, aangezien de kwaadaardige software hier tegen bestand is. De malware richt zich niet alleen op het Windows-besturingssysteem, maar blijkt systemen die draaien op BSD/OS eveneens te kunnen infecteren.