Veiligheid Nederlandse staat is sinds 2010 elf keer in gevaar geweest

De veiligheid van de Nederlandse staat is in het jaar 2010 tien keer in gevaar geweest door gerichte cyberaanvallen op de overheid. Dit schrijft het AD, dat stukken in handen heeft van het Nationaal Cyber Security Centrum. De krant kreeg de documenten in handen via de Wet openbaarheid van bestuur (wob).
Veiligheid Nederlandse staat is sinds 2010 elf keer in gevaar geweest
De tien cyberaanvallen zijn uitgevoerd in slechts zes maanden tijd. Het aantal is opvallend hoog. Tussen november 2010 en mei 2013 is er bijvoorbeeld slechts één incident geweest dat de digitale veiligheid van de overheid de veiligheid van de staat in gevaar heeft gebracht. Dit incident vond plaats in januari 2012.
De documenten geven geen duidelijkheid over de specifieke overheidsinstanties die het doelwit waren van de cyberaanvallen. De documenten beschrijven alle cyberaanvallen op zowel de overheid als semi-overheden en gaat dus ook in op aanvallen die de veiligheid van Nederland niet in gevaar hebben gebracht. Denk hierbij aan cyberaanvallen waarbij persoonsgegevens en de veiligheid van IT-systemen niet in gevaar is gekomen.