Hackers kunnen vanaf mei Patch Tuesday misbruiken om Windows XP-malware te ontwikkelen

Microsoft waarschuwt dat gebruikers van Windows XP na april extra gevaar lopen slachtoffer te worden van malware. Microsoft biedt na april geen ondersteuning meer voor Windows XP en brengt dan ook geen patches meer uit. Ontwikkelaars van malware kunnen hierdoor eenvoudig malware bouwen op basis van kwetsbaarheden in Windows 7 en 8 die op Patch Tuesday worden verholpen. Veel van deze kwetsbaarheden zijn namelijk ook aanwezig in Windows XP.
Hackers kunnen vanaf mei Patch Tuesday misbruiken om Windows XP-malware te ontwikkelen
“Malwaremakers gaan na april kijken naar de kwetsbaarheden die worden gepatcht in latere versies van Windows”, zegt directeur Tim Rains van Microsoft Trustworthy Computing tegen Computerworld. “De gaten die daarin worden opgelost, komen ook vaak voor in Windows XP.” Tussen 2011 en 2013 kwam er 30 keer een patch uit die naast bijvoorbeeld Windows 7 en 8, hetzelfde lek dichtte in Windows XP.
Virusscanner biedt geen uitkomst
Rains benadrukt dat een virusscanner op dit moment geen uitkomst meer biedt, aangezien de beveiliging van het besturingssysteem simpelweg niet meer op orde is. De directeur van Microsoft Trustworthy Computing vergelijkt dit met het bouwen van een huis op drijfzand.
Ondanks dat Windows XP na april een stuk onveiliger blijven gebruikers tot nu toe onverminderd doorwerken met het besturingssysteem. Rains roept Windows XP-gebruikers dan ook op de overstap naar een nieuwere Windows-versie zo snel mogelijk te maken.