NCSC moet security operations center worden

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) moet meer worden dan een dienst die snel kan schakelen bij cyberincidenten. De organisatie moet zich ontwikkelen tot een security operations center dat alle samenwerkende partijen moet ondersteunen. Dit schrijft de overheid in de Nationale Cybersecurity Strategie 2.
Nationaal Cyber Security Centrum
Het centrum voor cyberbeveiliging krijgt daarnaast meer mogelijkheden. Zo kan de organisatie voortaan ongevraagd advies leveren aan aangesloten partijen, zowel privaat als publiek. Tot nu toe is het zo dat het NCSC alleen advies levert als een aangesloten partij hier specifiek om vraagt.
Joint Sigint Cyber Unit
De Nationale Cybersecurity Strategie 2 beschrijft ook de oprichting van de Joint Sigint Cyber Unit (JCSU), een dienst die cyberbedreigingen beter in kaart moet brengen. De overheidsdienst gaat cyberaanvallen onderzoeken, waardoor een duidelijker beeld van relevante dreigingen moet ontstaan.
Nederland ICT liet gisteren in een reactie al weten blij te zijn met het internationale karakter van de nieuwe strategie, maar te betwijfelen of de overheid voldoende middelen beschikbaar heeft om zijn ambities waar te maken. De vereniging stelt dat meer investeringen nodig zijn om de strategie te kunnen realiseren.