Nederlandse politie adviseert reizigers laptops te versleutelen met TrueCrypt

Wie op reis gaat en zijn laptop meeneemt doet er verstandig aan het apparaat te versleutelen. De Nederlandse politie adviseert in een factsheet die in het kader van de Alert Online campagneweek is gepubliceerd hiervoor de gratis tool TrueCrypt te gebruiken.
Nederlandse politie adviseert reizigers laptops te versleutelen met TrueCrypt
De politie geeft op de factsheet allerlei tips waarmee Nederlanders zeker kunnen stellen dat zij veilig op reis gaan. Zo adviseert de factsheet een trackingapp te installeren op smartphones en tablets. Denk hierbij aan de 'Find my iPhone'-app voor de iPhone en iPad of de Prey-app voor Android-apparaten. Ook raadt de politie aan het serienummer, IMEI en MAC-adres van apparaten die mee worden genomen op vakantie te noteren.
Laptops versleutelen
Laptops die op reis worden meegenomen kunnen het best worden versleuteld, zodat de gebruiker zeker weet dat niemand bij zijn data kan mocht het apparaat worden verloren of gestolen. TrueCrypt is een gratis open source-applicatie die de Nederlandse politie hiervoor adviseert.
Veel gebruikers kiezen ervoor automatisch te worden aangemeld bij allerlei online diensten en websites. Dit is natuurlijk makkelijk, maar kan indien de laptop wordt gestolen grote gevolgen hebben. De dief heeft in dit geval immers toegang tot alle accounts waar de gebruiker is ingelogd. De politie adviseert daarom waar mogelijk de tweefactor authentificatie te activeren. Hierdoor is naast de laptop ook een ander fysiek object nodig ter verificatie om in te kunnen loggen.
Gebruik een eigen internetverbinding
De factsheet benadrukt dat de beste manier om op reis veilig te kunnen internetten het gebruik van een eigen apparaat is. Ook het gebruik van een eigen internetverbinding is het meest veilig. De politie benadrukt dat Nederlanders die ervoor kiezen de verbinding van een ander te gebruiken afhankelijk zijn van de betrouwbaarheid van de beheerder van het access point. Zij kunnen immers alles zien en zijn in staat de internetsessie te manipuleren.