'Overheid werkt in geheim aan fysiek alternatief voor DigiD'

De overheid werkt in het geheim aan een alternatief voor DigiD. De overheid werkt hiervoor samen met ICT-professor Bart Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen, die een kaart bedacht die sterk lijkt op DigiD. Jacobs heeft subsidie ontvangen om zijn oplossing. Andere potentiële leveranciers van de DigiD-opvolger zijn het niet eens met de werkwijze en stellen buiten spel te zijn gezet.
DigiD
De informatie is aan het licht gekomen via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). AET Europe, één van de bedrijven die kans maakt de opvolger van DigiD te leveren, brengt de werkwijze naar buiten. Eigenaar Reinoud Weijman zegt tegen Computable dat Jacobs zijn maatschappelijke positie heeft gebruikt om zijn alternatief onder de aandacht te brengen bij minister Opstelten en zijn ambtenaren.
Fysieke kaart
De overheid wil af van een volledig digitaal DigiD-systeem en is op zoek naar een alternatief dat gebruik maakt van een fysieke kaart. De overheid is daarom op zoek naar partijen die een dergelijke fysieke kaart kunnen leveren. Doorgaans wordt hiervoor een aanbesteding uitgeschreven, waarna de overheid kiest voor een bepaalde oplossing. Jacobs heeft van de overheid subsidie gekregen onafhankelijk onderzoek te doen naar dergelijke oplossingen.
Weijman stelt echter dat het onderzoek van Jacobs niet onafhankelijk is, aangezien de professor zelf ook een alternatief voor DigiD ontwikkeld. Jacobs zou zijn maatschappelijke positie gebruiken om deze oplossing aan te prijzen bij de overheid. E-mails tussen Jacobs en ambtenaren zouden aantonen dat de overheid in dit geval zijn keuze al heeft gemaakt voor de oplossing van Jacobs, waardoor geen sprake is van een eerlijke aanbesteding.
Leveranciers lopen miljoenenorder mis
Weijman stelt dat andere potentiële leveranciers door het uitblijven van een eerlijke aanbesteding een miljoenenorder dreigen mis te lopen. De fysieke DigiD-kaart gaat vermoedelijk 250 miljoen euro kosten.