Onderzoekers: 'Bitcoin-netwerk is kwetsbaar'

Kwaadwillenden Bitcoin-miners kunnen in theorie het volledige Bitcoin-netwerk kapen. Door berekende blockchains enige tijd achter te houden kunnen miners anders Bitcoin-miners op kosten jagen. De aanvallers maken in dit geval meer winst dan anderen, wat ervoor zorgt dat anderen zich snel bij hen zullen aansluiten.
Onderzoekers: 'Bitcoin-netwerk is kwetsbaar'
Hiervoor waarschuwen Ettay Eyal and Emin Gün Sirer van de afdeling Computerwetenschappen van de Amerikaanse Cornell universiteit. De onderzoekers hebben ontdekt dat het mogelijk is berekende blockchains bewust achter te houden. Andere miners zetten hun rekenkracht hierdoor onnodig in voor het berekenen van al berekende blockchains en maken hierdoor minder winst. De onderzoekers hebben de mogelijkheden die dit cybercriminelen biedt onderzocht.
Snelle groei
Een dergelijke aanval zorgt ervoor dat de aanvallers meer winst maken dan anderen. Eyal en Sirer verwachten dan ook dat andere Bitcoin-miners die hun winst willen maximaliseren zich daarom al snel zullen aansluiten bij de cybercriminelen. De aanval wordt hierdoor sterker, waardoor meer miners hinder ondervinden van een dergelijke aanval. Het aantal leden dat zich aansluit bij de aanvallers zou dan ook steeds verder groeien, totdat de aanvallers het volledige Bitcoin-netwerk in handen hebben.
Eyal en Sirer waarschuwen voor de gevolgen van een dergelijke aanval. Aanvallers zouden in staat zijn alle transacties die via het Bitcoin-netwerk lopen te controleren en zelfs te manipuleren. De onderzoekers adviseren dan ook het Bitcoin-protocol snel aan te passen. De 'mining pools' zouden moeten worden verkleind tot minder dan een kwart van alle Bitcoin-nodes, waardoor een dergelijke aanval niet langer mogelijk is.