'Bedrijven lopen dubbel risico slachtoffer te worden van cybercrime'

Bedrijven lopen dubbel risico slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Niet alleen de systemen van een organisatie kunnen worden aangevallen, ook de werknemers kunnen slachtoffer worden van een cybercrimineel. Privé lopen medewerkers grote risico's die voor bedrijven tot behoorlijke schade kunnen leiden.
'Bedrijven lopen dubbel risico slachtoffer te worden van cybercrime'
“Medewerkers werken steeds vaker thuis, waar ze vanaf hun privé-computer inloggen op het bedrijfsnetwerk. Of ze bekijken op hun werkcomputer of zakelijke smartphone allerlei websites. Ze lopen dan net zoveel gevaar als anders om met cybercriminaliteit te maken te krijgen”, zegt Bas de Vogel, unitmanager ICT-Security bij Hoffmann BV.
Steeds meer verweven
Zowel privé en werk als media en netwerken die medewerkers gebruiken raken steeds meer verweven. Hierdoor tellen de risico’s die een medewerker privé loopt ook als risico’s voor het bedrijf. Deze komen bovenop de cyberrisico’s voor onder andere de bedrijfsnetwerken en de bedrijfswebsite. “Een medewerker die op een werkcomputer met ransomware te maken krijgt terwijl hij privé aan het surfen is, schrikt natuurlijk enorm. De tijd die hij kwijt is aan reageren en oplossen, gaat ten koste van zijn productiviteit”, aldus De Vogel.
De grootste risico's worden volgens Hoffman Bedrijfsrecherche veroorzaakt doordat medewerkers geen virusscanners draaien, gebruikmaken van oude besturingssystemen zoals Windows XP, slachtoffer worden van phishingaanvallen of te maken krijgen met ransomware. “Bij Hoffmann leiden bijna alle onderzoeken naar gevallen van phishing tot succes. Maar we blijven het zeggen: voorkomen is echt beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om medewerkers bewust te maken van de gevaren van cybercriminaliteit", zegt De Vogel.