Google-CEO Schmidt: 'Versleutelen is de oplossing tegen overheidsspionage'

Overheden zijn binnen tien jaar niet meer in staat internet te censureren. Burgers zullen steeds meer via versleutelde beveiliging gaan communiceren en hierdoor de strijd om privacy uiteindelijk van de overheid winnen.
'Versleutelen is de oplossing tegen overheidsspionage'
Dit zei Eric Schmidt, CEO van Google, tijdens een speech in Washington waar persbureau Bloomberg over schrijft. Schmidt stelt dat het versleutelen van alle vormen van data en communicatie ervoor zorgt dat overheidssurveillance onmogelijk wordt. De CEO van Google verwacht dat overheden deze strijd niet kunnen winnen en burgers door het versleutelen van data hun privacy kunnen waarborgen.
'NSA kraakte encrypties'
De CEO van Google reageert hiermee op de vele onthullingen over cyberspionage door overheden en inlichtingendiensten. Schmidt geeft aan dat er aanwijzingen zijn dat de NSA verschillende vormen van versleuteling heeft gekraakt. De ontwikkeling en het kraken van encrypties kan volgens het bestuurslid van Google worden vergeleken met een kat en muis spel.
Schmidt benadrukt dat Google inmiddels maatregelen heeft genomen om zijn beveiliging te versterken. Deze maatregelen zijn genomen nadat bekend werd dat de NSA glasvezelverbindingen tussen datacenters van grote IT-bedrijven zoals Google heeft afgetapt. Hierdoor heeft de Amerikaanse geheime dienst een volledig beeld van de activiteiten van burgers op internet.