Cybercriminelen achter CryptoLocker verlagen

De ransomware CryptoLocker neemt data in gijzeling en eist van slachtoffers een vergoeding om hier weer toegang toe te krijgen. De cybercriminelen achter CryptoLocker hebben het tarief dat zij hanteren in lijn met de sterk gestegen wisselkoers van Bitcoins verlaagd.
De oude variant van CryptoLocker
F-Secure meldt dat slachtoffers van de laatste versie van CryptoLocker de melding krijgen te zien dat zij 0,5 Bitcoin (BTC) moeten betalen om weer toegang te krijgen tot de versleutelde data. Slachtoffers moesten voorheen 1 of 2 Bitcoin betalen om de encryptiesleutel voor hun data te bemachtigen.
Wat is CryptoLocker?
CryptoLocker is malware die al sinds september de ronde doet. De ransomware dringt systemen van slachtoffers binnen en neemt data in gijzeling. Gebruikers kunnen zichzelf beschermen tegen de malware door anti-virussoftware te installeren en alle software op hun systeem up-to-date te houden.
Wie al geïnfecteerd is doet er verstandig aan niet te betalen. F-Secure waarschuwt dat gebruikers die betaald hebben niet zo maar hun bestanden kunnen ontsleutelen, maar eerst nogmaals zullen moeten betalen. Betalen voor de encryptiesleutel kan dan ook flink in de kosten lopen.