Hacker dringt e-mailaccounts van Europarlementariërs binnen

Een hacker is erin geslaagd de e-mailaccounts van zes Europarlementariërs binnen te dringen. Ook kon hij accounts van assistenten van de Europarlementariërs inzien en had hij toegang tot het account van twee IT-medewerkers.
Hacker dringt e-mailaccounts van Europarlementariërs binnen
Dit meldt de Franse website Mediapart. De hacker stelt dat het zeer eenvoudig was toegang te krijgen tot de e-mailaccounts. De Europarlementariërs maken gebruik van Microsoft Exchange, dat volgens de hacker veel beveiligingsgaten bevat. Hij kon de kennis die hij heeft gebruikt om de accounts te hacken dan ook gewoon op internet vinden.
Inkomende mail
De hacker heeft zichzelf alleen toegang gegeven tot de inkomende mail van de Europarlementariërs, maar ook de uitgaande e-mailberichten zou hij zonder problemen in hebben kunnen kijken. De cyberaanval is bedoeld om de Europarlementariërs te wijzen op de slechte beveiliging van hun e-mailaccounts. Dit terwijl zij deze accounts gebruiken om belangrijke onderwerpen te bespreken.
D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld laat in een reactie aan het NOS weten in het Europees Parlement vragen te zullen stellen over de kwestie. In 't Veld noemt de cyberaanval een wake-up call en stelt dat er al langer wordt gepleit voor een betere beveiliging van de IT-systemen in het Europees Parlement.