NSA besmet ruim 50.000 computernetwerken met malware

Meer dan 50.000 computernetwerken wereldwijd zijn door de NSA met malware geïnfecteerd om gevoelige informatie te kunnen stelen. Dit blijkt uit een presentatie van de NSA uit 2012 die het NRC heeft ingezien.
De NSA stelt in de presentatie op ruim 50.000 computernetwerken aan 'Computer Network Exploitation' te doen. Hierbij infecteert de geheime dienst de computersysteem met malware om mee te kunnen kijken in de vertrouwelijke informatie die op de netwerken aanwezig is. Het project draagt binnen de NSA de naam 'GENIE.
De Amerikaanse inlichtingendienst zou beschikken over een speciale afdeling waar duizend hackers werkzaam heen. Deze hackers zijn verantwoordelijk voor het infecteren van computernetwerken met malware. Het NRC heeft een kaart gepubliceerd waarop de belangrijkste geïnfecteerde netwerken worden getoond. Veel van deze netwerken blijken zich in Rusland, China en het Midden-Oosten te bevinden. De kaart toont ook op welke locaties de NSA onderzeese kabels aftapt. De afbeelding stelt dat dit om tenminste 20 locaties gebeurd.
NSA besmet ruim 50.000 computernetwerken met malware (bron: NRC)
De kaart met geïnfecteerde computernetwerken die het NRC heeft gepubliceerd