'Backbone-provider gaf de NSA toegang tot data van Google en Yahoo'

Het is al langer duidelijk dat de NSA dataverkeer van Yahoo en Google heeft afgetapt. Nu wordt duidelijk dat de Amerikaanse inlichtingendienst waarschijnlijk toegang heeft gekregen tot de data via de backbone-provider Level 3.
'Backbone-provider gaf de NSA toegang tot data van Google en Yahoo'
Dit meldt de New York Times. Level 3 verzorgt een belangrijk deel van het internetverkeer in de wereld, waaronder het interne verkeer van Google en Yahoo. Het gaat hierbij om dataverkeer tussen de datacenters van de grote technologiebedrijven, die tot voor kort onversleuteld werd verzonden. Bronnen van de New York Times stellen dat Level 3 samenwerkte met de NSA.
Overeenkomst met de overheid
De backbone-provider zou onversleutelde data bewust hebben doorgespeeld aan de Amerikaanse geheime dienst. De bronnen van de New York Times hebben een financieel document van Level 3 in handen waarin het bedrijf stelt een overeenkomst te hebben met de Amerikaanse ministeries van Binnenlandse Veiligheid, Justitie en Defensie. Deze overeenkomst zou voor 'aanzienlijke eisen' zorgen op het gebied van dataopslag en de beveiliging van het netwerk. Ook bij het selecteren en trainen van personeel moet met de overeenkomst rekenen worden gehouden.
Level 3 geeft verder geen details over de overeenkomst met de Amerikaanse overheid vrij. Wel laat het bedrijf in een reactie aan de New York Times weten zich in elk land aan de wet te houden houden. De provider stelt klantgegevens alleen te overhandigen aan overheidsdiensten als de wet in dat land die voorschrijft.
Intern dataverkeer versleutelen
Zowel Google als Yahoo hebben inmiddels maatregelen genomen die het aftappen van dataverkeer tussen datacenters moet voorkomen. Beide bedrijven gaan hun interne dataverkeer versleutelen, zodat onderschepte data niet langer zo maar kan worden ingezien.