IETF: 'Anonimiseringsnetwerk Tor moet een webstandaard worden'

Het anonimiseringsnetwerk Tor moet een webstandaard worden. Dit stelt althans de Internet Engineering Task Force (IETF), die met de stap het grootschalige aftappen van dataverkeer op internet door inlichtingendiensten wil stoppen.
IETF: 'Anonimiseringsnetwerk Tor moet een webstandaard worden'
IETF roept de ontwikkelaars van het Tor anonimiseringsnetwerk op een voorstel in te dienen voor een webstandaard gebaseerd op de anonimiseringstechnologie. De ontwikkelaars achter Tor laten aan MIT's Technology Review weten op dit moment de mogelijkheden te bekijken. Andrew Lewman, CEO van Tor, laat echter al weten meerdere obstakels te zien.
Bezwaren
Lewman waarschuwt dat de beveiliging die het Tor-netwerk biedt zwakker wordt op het moment dat derde partijen zelf met het netwerk aan de slag kunnen gaan. Deze partijen zouden namelijk zelf wijzigingen kunnen aanbrengen aan het netwerk en hiermee afbreuk doen aan het veilige karakter hiervan. Daarnaast vreest Lewman iedere stap van het ontwikkelproces voortaan te moeten voorlichten, waardoor het bedrijf minder te zeggen krijgt over de wijze waarop het Tor-netwerk ontwikkeld wordt.
Het is dan ook nog niet duidelijk of de ontwikkelaars achter het Tor-netwerk gehoor willen geven aan de oproep van de IETF. Lewman benadrukt ook dat Tor wordt ontwikkeld door een klein team dat het zal moeten opnemen tegen instanties die over gigantische hoeveelheden geld beschikken. "Ons team bestaat uit ongeveer tien man. Wij moeten het opnemen tegen instanties die miljarden dollars tot hun beschikking hebben om onze technologie te kraken", legt Lewman uit aan Technology Review.