USB-dongle van Google moet geschreven wachtwoorden gaan vervangen

Google werkt aan een USB-dongle die wachtwoorden moet gaan vervangen. De dongle, die Yubico NEO heet, verschijnt volgende jaar op de markt en biedt gebruikers de mogelijkheid in te loggen op online diensten zonder een geschreven wachtwoord in te voeren.
Forbes meldt dat de USB-dongle is ontwikkeld door het beveiligingsbedrijf Yubico. De dongle ondersteunt in eerste instantie alleen diensten van Google. De USB-dongle werkt alleen in combinatie met Google's webbrowser Google Chrome. Google wil met de dongle gebruikers een extra beveiligingslaag bieden.
Geen persoonsgegevens
Op de dongle wordt geen enkele vorm van persoonlijke gegevens opgeslagen. De dongle maakt gebruik van versleutelde data om gebruikers te kunnen identificeren bij online diensten. Indien een gebruiker de USB-dongle verliest of deze gestolen wordt kan de dongle direct worden geblokkeerd. Dit voorkomt dat onbevoegden toegang kunnen krijgen tot de online accounts van gebruikers.
Het systeem is geïnspireerd op de smartcards die binnen bedrijven vaak worden ingezet om de beveiliging te vergroten. Google heeft een Universal 2nd Factor (U2F)-standaard ontwikkeld en deze openbaar beschikbaar gesteld. Dit betekent dat iedere ontwikkelaar de standaard kan verwerken in zijn diensten en applicaties. Daarnaast heeft het bedrijf zich aangesloten bij de Fast IDentity Online (FIDO) Alliance. Dit is een groep is gebruiksvriendelijke en open source oplossingen voor online beveiliging ontwikkelt. Google wil zijn U2F-standaard dan ook zo breed mogelijk verspreiden en op zoveel mogelijk apparaten beschikbaar maken.