'Belgacom heeft moeite spyware van zijn systemen te verwijderen'

De Belgische provider Belgacom heeft grote moeite de cyberaanval op het dochterbedrijf Belgacom International Carrier Services (BICS) onder controle te krijgen. Dit meldt het Belgische Tijd op basis van anonieme bronnen binnen het bedrijf. De provider is al sinds september geïnfecteerd met spionagesoftware. Het verwijderen van de malware blijkt echter zeer ingewikkeld te zijn.
'Belgacom heeft moeite spyware van zijn systemen te verwijderen'
De malware is vermoedelijk op de systemen van Belgacom geplaatst door de Britse geheime dienst. Documenten van Edward Snowden stellen dat Belgacom door de Britse inlichtingendienst GCHQ wordt bespioneerd. Belgacom is voor de GCHQ een interessant doelwit, aangezien het bedrijf internationale carrierdiensten verzorgd.
Verwijderen is een uitdaging
De kwaadaardige spionagesoftware blijkt echter zo geavanceerd dat het verwijderen van de malware een grote uitdaging is. Belgacom heeft verschillende externe deskundigen ingeschakeld om de malware van zijn systemen te verwijderen. Ook deze experts hebben echter moeite de malware effectief te lijf te gaan.
Het aantal gecomprimeerde servers blijkt daarnaast aanzienlijk hoger te zijn dan eerder werd gedacht. Eerder werd gedacht dat slechts één router van BICS was aangepast door de aanvallers. In werkelijkheid blijkt het echter om meerdere apparaten te gaan.