Verdachten aangehouden voor grootschalige DigiD-fraude

Het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland maakt bekend dat twee verdachte mannen (36 en 43 jaar oud) vastzetten in verband met een onderzoek naar identiteitsfraude via DigiD. Een derde verdachte, een vrouw (25, is onlangs is onlangs geschorst uit de voorlopige hechtenis. Zij moet zich aan strikte voorwaarden houden en staat onder toezicht van de reclassering. De mannen en de vrouw worden verdacht van valsheid in geschrift, diefstal, oplichting en lid te zijn van een criminele organisatie.
Verdachten aangehouden voor grootschalige DigiD-fraude
De verdachten zouden de DigiD van nietsvermoedende burgers zonder hun toestemming opnieuw hebben aangevraagd. Hierdoor kregen zij toegang tot de DigiD-accounts en konden zij op grote schaal fraude plegen. Zo stelt het OM dat de verdachten bijvoorbeeld zorg- en huurtoeslagen hebben aangevraagd en het geld naar hun eigen bankrekening hebben laten overschrijven. De slachtoffers zijn veelal studenten. De politie heeft tot nu toe 54 aangiften opgenomen, maar houdt er rekening mee dat dit aantal nog zal toenemen.
Arrestatie
De bovenregionale Recherche Noord-Nederland arresteerde in november in totaal vijf verdachten. Het gaat om vier mannen en één vrouw. De verdachten werden opgemerkt bij een studentenflat aan de Eendrachtskade in Groningen, waar zij zich verdacht ophielden. De vijf verdachten konden enige tijd later in een auto worden aangehouden. De drie hoofdverdachten zijn uitgebreid verhoord en zijn in voorlopige hechtenis genomen. De twee overige verdachten zijn heengezonden door de rechter-commissaris, maar blijven wel verdachten.
Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak is nog geen zittingsdagdatum vastgesteld. De eerste pro forma zitting staat ingepland op 11 februari 2014 bij de rechtbank Noord-Nederland in Assen.