Nieuwe ethernet technologie cruciaal voor veilig draadloos netwerk

infosecurity05-2013HR2

Steeds meer organisaties schakelen over op een volledig draadloos netwerk, onder andere voor het ondersteunen van een Bring Your Own Device (BYOD) beleid. Dat betekent dat ze nieuwe vaste, draadloze en beveiligde netwerkoplossingen in huis moeten halen. Zo kunnen vaste medewerkers en bezoekers met hun devices optimaal gebruikmaken van internetverbindingen. Maar het beveiligen van een dergelijk draadloos netwerk is geen sinecure, aldus Tonko de Wit, marketing manager van ZyXEL dat netwerk infrastructuur oplossingen levert. Er komen veel zaken bij kijken waar IT-afdelingen rekening mee moeten houden, zoals het opzetten van beveiligingsregels en het benutten van moderne netwerktechnologie die er voor zorgt dat er een hoge performance wordt geleverd.

Steeds meer organisaties willen hun werknemers, klanten en partners tevreden houden met een WiFi. Dat geldt niet alleen op kantoor, maar ook in hotels, restaurants, benzinestations, concertzalen en festivals. Volgens Tonko de Wit moet elk wireless netwerk proactief beveiligd zijn indien het BYOD wil ondersteunen. “Bij BYOD heb je te maken met het feit dat het persoonlijke device van een werknemer niet altijd even goed tegen malware en andere gevaren is beveiligd als een apparaat van het bedrijf. Je moet dus de beveiliging van je wireless netwerk op een hoog niveau zetten. Je kan dat doen door bijvoorbeeld antivirus in  wireless access points toe te passen die de verbindingen met devices permanent controleren, zodat bedreigingen op het BYOD apparaat direct worden gevonden en geneutraliseerd. Het netwerk wordt dus veiliger als niet alleen een pc, tablet of smartphone maar ook een een wireless controller uitgerust is met antivirus. Verder kan je met netwerkbeheertaken er voor zorgen dat gebruikers van een BYOD device geen groot gevaar vormen voor bedrijfsbestanden. Je kan een BYOD-gebruiker bijvoorbeeld alleen toegang geven tot het internet, maar niet tot servers of bestanden van een bedrijf.”

Tonko de Wit is marketing manager bij ZyXEL Communications

Tonko de Wit is marketing manager bij ZyXEL Communications

10gig
Het WiFi netwerk binnen een organisatie moet niet alleen veilig zijn maar ook beschikbaar zijn waarbij gebruikers altijd snel gebruik kunnen maken van hun internet en apps. De Wit: “Veel organisaties kiezen voor een nieuw wireless netwerk in combinatie met een bestaande 10/100 ethernet netwerk. Dat verhoogt de kans op performance problemen. Nieuwe managed, unmanaged en smart switches, wlan-controllers, access points en unified threat management (UTM) appliances zorgen voor een veiliger netwerk met een hoge performance. Zo kunnen organisaties beter overschakelen naar een 10gigabit ethernet switch die er voor zorgt dat hun wlan-omgeving optimaal functioneert. Performance is belangrijk, daarom zijn 10gigabit ethernet switches belangrijk. Steeds meer gebruikers hebben data-intensieve applicaties op hun tablets. Daardoor heb je een stevige backbone nodig, anders creëer je bottlenecks. 10gigabit zorgt dat de datastroom goed loopt. Een 10gigabit netwerk voorkomt performance issues, zeker in omgevingen waar sprake is van servervirtualisatie met bijvoorbeeld VMware of Microsoft Hyper-V. dat heb je een gegarandeerde bandbreedte nodig. 10gigabit ethernet switches zijn dus belangrijk voor een bedrijfsinfrastructuur.”

 

Power over ethernet
Access points die gevoed worden met Power over Ethernet (PoE) switches zorgen er voor dat alle soorten apparatuur het internet op kan. Power over Ethernet technologie speelt een steeds meer belangrijke rol omdat daarmee meer verschillende apparatuur aan het netwerk kan worden gekoppeld, zoals telefoons, camera’s, rookmelders en andere sensoren. Deze trend wordt omschreven als de Internet of Things (IoT). De Wit: “Op het gebied van camerabewaking zie je een omslag van analoge naar digitale camera’s. PoE switching-technologie voor IP Surveillance is interessant voor klanten met een analoog Closed Circuit Television (CCTV) netwerk. Ze kunnen migreren naar een IP- of convergence netwerk met nieuwe high-definition camera’s en surveillance monitoring oplossingen. Je moet dan voor voldoende bandbreedte zorgen die bijvoorbeeld 4K streams aankunnen. Je ziet daarom meer en meer access point, remote switches en camera’s worden gevoed door middel van Power over Ethernet vanuit Gigabit en 10Gig switches.”