Veilige cloud-opslag voor bedrijven

infosecurity05-2013HR2
Norman Safeground lanceert Norman SecureBox, een oplossing waarmee werknemers veilig bestanden kunnen delen en synchroniseren tussen PC’s en mobiele devices en waarbij de werkgever altijd de controle heeft.

Veel bedrijven merken dat werknemers bedrijfsdocumenten naar onveilige cloud-diensten uploaden. Recente cijfers tonen aan dat 71 procent van de werknemers zich niets aantrekt van de bedrijfsrichtlijnen of -policy op dit gebied. Daarom is veilige, eenvoudig te delen en controleerbare opslag vereist. Als bedrijven deze oplossingen niet implementeren, zullen werknemers immers zelf onveilige oplossingen gaan gebruiken en het bedrijf zal de controle verliezen.

 

In de cloud plaatsen
“Norman SecureBox laat bedrijven veilig delen en synchroniseren en maakt een back-up van de bestanden en mappen. Veilige dataopslag is hard nodig in een wereld waarin informatie steeds breder gedeeld en toegankelijk gemaakt wordt en waar het aantal apparaten steeds maar groeit”, zegt Arne Uppheim, Product Director bij Norman Safeground AS.

1205 Norman2
Veel particulieren en bedrijven zijn tegenwoordig bezig met het vraagstuk hoe ze gegevens fysiek in de cloud moeten plaatsen met behoud van een goede toegankelijkheid. Norman SecureBox slaat alle gegevens op op twee volledig redundante, fysiek discrete en veilige datacenters binnen Europa op. Gebruikers merken hier niets van, zelfs als één van de datacenters zou worden uitgeschakeld door een brand of ander dergelijk voorval.

 

Versleuteld in de kluis
Norman SecureBox creëert een aparte ruimte op de harde schijf van de gebruiker, genaamd ‘the vault’ (‘de kluis’). Alle bestanden die zijn opgeslagen in de ‘vault’ worden door een 256-bit encryptie (AES) beschermd. Wanneer de Norman SecureBox-toepassing wordt gesloten, dan is de ‘vault’ niet zichtbaar en kan er geen ongeautoriseerde toegang plaatsvinden. Bestanden worden gewoon verplaatst naar de kluis door middel van de drag & drop-methode binnen de vertrouwde verkenner/finder. Daarmee zijn ze meteen versleuteld, is er een back-up naar de cloud van gemaakt en – indien nodig – beschikbaar voor het delen met anderen. Als bestanden per ongeluk gewist of bewerkt worden, kunnen ze opnieuw worden geladen vanuit de cloud, waar Norman SecureBox zijn back-ups opslaat.

 

Toezicht en controle behouden
Het bedrijf is en blijft eigenaar van de gegevens die zijn opgeslagen in Norman SecureBox. Beheerders kunnen toegang krijgen tot bestanden van alle werknemers en externe gebruikers, zodat ze zowel opgehaald als verwijderd kunnen worden. Het bedrijf kan gebruikmaken van gedeelde mappen.

1205 Norman1
Norman SecureBox gebruikt ook “TheftGuard” technologie, die de inhoud op mobiele devices beschermt. Norman SecureBox is verkrijgbaar met mobiele ondersteuning voor iPhone, iPad, Android, Windows Phone en Blackberry. Als apparaten verloren of gestolen zijn, kunnen gebruikers en beheerders op afstand bestanden verwijderen, terwijl er veilig kopieën behouden blijven van de gegevens in de Norman SecureBox cloud. Verloren of gestolen devices kunnen worden gevolgd via de Google Maps-service.  Norman SecureBox heeft een meldingssysteem die beheerders waarschuwt zodra er bestanden in de gedeelde ‘vault’ van het bedrijf toegevoegd, verwijderd of bewerkt worden.
Bestanden kunnen eveneens veilig en eenvoudig worden verzonden met Norman SecureBox. Een koppeling (link) wordt verzonden naar de ontvanger in plaats van complete grote bestanden en de ontvanger downloadt vervolgens de bestanden via deze link. Gebruikers kunnen ook veilig koppelingen (links) naar hele mappen versturen met hierin de bestanden. Deze links kunnen op verschillende manieren worden beschermd, met wachtwoorden, een limiet op het aantal toegestane downloads, een vervaldatum en melding van downloadacties.
“Het is een duidelijk voordeel voor klanten en partners om veilige cloud-opslag en veilige file sharing-oplossingen te hebben van Norman, in aanvulling op het bestaande productportfolio van dezelfde Noorse leverancier”, concludeert Uppheim.

 
Norman SecureBox bevat ook de volgende aanvullende functies:
• Online prullenbak: Wanneer een bestand wordt verwijderd uit een gedeelde ‘vault’, wordt het bestand verwijderd van alle ‘vault’-gebruikers. Een online prullenbak behandelt de bestanden, die kunnen worden hersteld indien nodig.
• Delta Sync: Het synchronisatieproces is razendsnel doordat alleen de inhoud van nieuwe of gewijzigde bestanden wordt bijgewerkt en niet alle bestanden.
• Ignore files/negeer bestanden: Zeer gevoelige bestanden worden, om veiligheidsredenen, in ‘the vault’ geplaatst en er kan een speciale Ignore functie toegewezen worden, zodat zij niet kan worden gedeeld met andere gebruikers van de ‘vault’. Dezelfde functie kan ook worden gebruikt om te voorkomen dat grote bestanden worden overgezet als er geen beschikbare breedband internetverbinding is.
• Online file controle:  Gebruikers kunnen een beveiligde verbinding gebruiken om de kluis vanaf elke computer te beheren. Bestanden kunnen ook worden geüpload, gedownload en kunnen bijgewerkt worden via de online file controle.
• Email2Folder: Elke ‘vault’ heeft zijn eigen unieke e-mailadres, zodat gebruikers rechtstreeks kunnen e-mailen met bijlagen naar ‘the vault’ met behulp van hun normale email-client.

Maarten Prins, Marketing Communicatie Manager, Norman Data Defense Systems B.V.