Google krijgt boete van 1 miljoen euro wegens vernieuwd privacybeleid

Google krijgt een boete voor het combineren van gebruikersdata zonder hiervoor toestemming te vragen. Het bedrijf moet van de Spaanse privacywaakhond Agencia Española de Protección de Datos (AGPD) een geldboete van bijna één miljoen euro betalen.
Het IT-bedrijf biedt gebruikers allerlei online diensten aan en verzamelt hier informatie over deze gebruikers. De informatie wordt door Google gebundeld, waardoor de organisatie een uitgebreid beeld krijgt van de activiteiten en interesses van gebruikers. Deze werkwijze staat beschreven in het nieuwe privacybeleid van Google, dat in 2012 werd geïntroduceerd.
Verschillende Europese onderzoeken
Allerlei Europese privacywaakhonden trekken aan de bel over het nieuwe privacybeleid. De organisaties zijn het niet eens met het feit dat Google zichzelf toestemming geeft zonder toestemming gebruiksdata van verschillende diensten te combineren in gebruikersprofielen. Privacywaakhonden in zes verschillende landen doen daarom onderzoek naar het privacybeleid van Google, waaronder het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens (CBP). De Spaanse waakhond is de eerste die Google ook daadwerkelijk een boete oplegt.
Google loopt dus het risico ook in andere landen een boete opgelegd te krijgen. Het CBP liet eerder weten dat de herziene privacyvoorwaarden van Google in strijd zijn met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Het CBP concludeert op basis van onderzoek dat Google gebruikers onvoldoende voorlicht over de wijze waarop het bedrijf persoonsgegevens zowel verzamelt als aan elkaar koppelt en het doel hierachter.