Financieel expert: 'Stop vandaag nog met internetbankieren'

"Als ik u was, stopte ik vandaag nog met het betalen van mijn rekeningen via het internet". Dit schrijft financieel expert Peter Beszelsen in een column in De Telegraaf. Beszelsen,directeur van Money1.nl en Kerckemeren Consult B.V. Financial & Business Consultants, waarschuwt dat het vanaf 1 januari 2014 aanzienlijk moeilijker wordt geld dat door cybercriminelen wordt gestolen terug te vorderen bij een bank.
Financieel expert: 'Stop vandaag nog met internetbankieren'
"Wordt je rekening geplukt door een onverlaat, die op slinkse wijze een gat in de verdediging van je geheime gegevens heeft gevonden, dan krijg je er vanaf 1 januari 2014 een zware dobber aan, om door de bank schadeloos gesteld te worden", schrijft de columnist. Beszelsen reageert hiermee op de nieuwe regels voor veilig bankieren die voor alle banken gaan gelden. De regels zijn bedoeld om consumenten beter te beschermen, maar doen volgens de financieel expert juist precies het tegenovergestelde.
De laatste beveiligingssoftware
De directeur van Money1.nl waarschuwt dat wie niet kan bewijzen dat ten tijde van de aanval de laatste beveiligingssoftware op de computer was geïnstalleerd zelf opdraait voor de schade. Beszelsen schetst een scenario waarbij een consument gebruik maakt van Norton Internet Security. De consument wordt om 06:00 's ochtends aangevallen.
Norton heeft die ochtend echter om 05:30 net een nieuwe beveiligingsupdate uitgebracht. De consument ligt nog in bed en heeft de nieuwe update ten tijde van de aanval dus nog niet geïnstalleerd. De nieuwe regels stellen dat de consument in dit geval zelf voor de schade opdraait.
Volledige column
De volledige column van Peter Beszelsen is hier te vinden.