Finse beveiligingsexpert boycot RSA-conferentie na onthullingen over NSA-backdoor

Gisteren werd duidelijk dat beveiligingsbedrijf RSA mogelijk 10 miljoen dollar heeft ontvangen voor de NSA voor het aanbrengen van een kwetsbaarheid in zijn encryptiealgoritme. Voor de Finse beveiligingsexpert Mikko Hypponen van F-Secure is dit reden de conferentie van de RSA voortaan te boycotten.
Finse beveiligingsexpert boycot RSA-conferentie na onthullingen over NSA-backdoor
De Finse beveiligingsexpert is al acht jaar een vaste spreker op de conferentie van RSA. Hier komt komend jaar echter een einde aan. Hyponnen schrijft in een open brief aan RSA en diens moederbedrijf EMC dat RSA weliswaar op de onthullingen van Reuters heeft gereageerd, maar de aantijgingen niet ontkend. Ook is de beveiligingsexpert teleurgesteld dat RSA een kwetsbare algoritme jarenlang in zijn producten heeft verwerkt, terwijl toen al geruchten de ronde deden dat de NSA hier een backdoor in had geplaatst.
Governments as Malware Authors
Hypponen schrijft daarom dat hij zijn keynote die voor de RSA-conferentie van volgend jaar op de planning stond schrapt. Deze lezing had de toepasselijk naam 'Governments as Malware Authors'. De beveiligingsexpert stelt dat hij niet verwacht dat RSA of diens conferentie onder de onthullingen zullen lijden.
De beveiligingsexpert Hypponen verwacht niet dat andere sprekers op de conferentie zijn voorbeeld zullen volgen. "Het merendeel van jullie sprekers is Amerikaans. Waarom zouden zij zich zorgen maken over surveillance die niet op hen gericht is, maar juist op niet-Amerikanen? Surveillance-activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn immers voornamelijk gericht op buitenlanders. Ik ben echter zelf een buitenlander en trek mijn steun aan jullie evenement dan ook in", schrijft Hypponen in de open brief.