Nieuwe technologie maakt het mogelijk versleutelde data te verwerken

Een nieuwe technologie stelt IBM in staat versleutelde data te verwerken zonder deze eerst te hoeven ontsleutelen. Dit maakt het werken met versleutelde data aanzienlijk veiliger. De techniek wordt een 'homomorfische technologie' genoemd.
Nieuwe technologie maakt het mogelijk versleutelde data te verwerken
De technologie wordt beschreven in een patent dat IBM heeft aangevraagd. Veel serviceproviders slaan gebruikersdata versleuteld op. Om deze data te kunnen verwerken is het op dit moment noodzakelijk de data eerste te ontsleutelen. De data is op dit moment echter extra kwetsbaar. Mocht op dat moment worden ingebroken door een cybercriminelen kan deze de ontsleutelde data immers bemachtigen.
Verbanden tussen componenten van de data
De homomorfische technologie van IBM biedt uitkomst. De technologie maakt het mogelijk data te versleutelen zonder hierbij de verbanden tussen verschillende componenten van de data aan te tasten. Dit maakt het mogelijk in een later stadium wiskundige berekeningen uit te voeren op versleutelde data, zonder deze eerst te hoeven ontsleutelen. De resultaten van de berekeningen worden versleuteld aangeleverd en kunnen worden ontsleuteld met dezelfde encryptiesleutel als de oorspronkelijke data.
De nieuwe technologie moet het verwerken van versleutelde data aanzienlijk veiliger maken en het risico dat bedrijven lopen op het moment dat cybercriminelen onverhoopt hun systemen weten binnen te dringen te minimaliseren. Het bedrijf is echter niet de eerste partij die met een dergelijke technologie komt. Fujitsu maakte eerder dit jaar al bekend te werken aan een vergelijkbare technologie.