Offline Bitcoin-printer moet online Bitcoin-wallets veiliger maken

Wie Bitcoins bezit moet tegenwoordig goed opletten niet bestolen te worden. Cybercriminelen breken in op online Bitcoin-wallets en gaan er vandoor met de inhoud, waarna de gebruikers zijn geld kwijt is. De Bitcoin-printer Piper maakt het mogelijk maakt Bitcoin-wallets op papier te printen en moet uitkomst bieden.
Bitcoin-wallets zijn online portemonnees waar gebruikers hun Bitcoins in kunnen bewaren. De Bitcoins hoeven hierdoor niet langer op de computer van gebruikers zelf te worden bewaard. Dit heeft als voordeel dat de Bitcoin-portemonnee altijd en overal via internet beschikbaar is, maar maakt het systeem wel een stuk kwetsbaarder. Aanvallers die toegang weten te krijgen tot een Bitcoin-wallet hebben immers ook toegang tot de inhoud.
Offline Bitcoin-printer
De piper is een offline printer die het mogelijk maakt alle gegevens van je Bitcoin-wallet op papier te bewaren. De makers stellen dat die veruit de beste manier is om je Bitcoin-portemonnee tegen cyberaanvallen te beschermen. Het apparaat is gebaseerd op de Raspberry Pi en stelt gebruikers in staat eenvoudig een bonnetje uit te printen met de geheime en publieke sleutel. Dit moet voorkomen dat aanvallers de gegevens kunnen bemachtigen.
De Bitcoin-printer kan uiteraard alleen worden aangeschaft door te betalen via Bitcoins. Op dit moment ben je 0,32 Bitcoin, ongeveer 160 euro, voor het apparaat kwijt. Het is echter ook mogelijk de Piper-software gratis te downloaden en deze te gebruiken in combinatie met een eigen printer. De ontwikkelaars waarschuwen echter wel dat deze methode minder veilig is dan de Piper-printer.