Politie kijkt mee in database van OV-chipkaart en parkeerorganisatie SHPV

Gegevens van OV-chipkaarthouders en de parkeerorganisatie SHPV worden met regelmaat opgevraagd door de Nederlandse politie en justitie. De informatie wordt gebruikt in onderzoeken naar bijvoorbeeld vermist personen.
Politie kijkt mee in database van OV-chipkaart en parkeerorganisatie SHPV
Dit meldt De Telegraaf. Trans Link Systems (TLS) meldt meerdere keren per week vertrouwelijke gegevens van OV-chipkaarthouders vrij te geven. Dit is een gevoelig punt, aangezien het bewaren van gegevens rond de OV-chipkaart vanaf het begin kritiek krijgt van zowel burgers als het College bescherming persoonsgegevens (CBP).
Reisgegevens loskoppelen van persoonsgegevens
De kritiek heeft ertoe geleid dat OV-bedrijven reisgegevens loskoppelen van persoonsgegevens en apart bewaren. De koppeling gaat echter niet verloren, waardoor indien opsporingsinstanties informatie opvragen reisgegevens opnieuw kunnen worden gekoppeld aan persoonsgegevens en als één pakket kunnen worden aangeleverd. De data blijft één jaar lang bewaard en geeft opsporingsinstanties een nauwkeurig overzicht van het reisgedrag van burgers.
De Nederlandse politie en justitie blijkt daarnaast ook met enige regelmaat gebruik te maken van de database van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV). Dit is een organisatie die een flink aantal parkeergarages en -automaten beheerd. De database bevat kentekens van auto's en de locaties waar deze geparkeerd stonden. Politie en justitie kunnen de database hierdoor gebruiken om het reisgedrag van mensen in kaart te brengen die geen gebruik maken van het openbaar vervoer.
Vervalste pinpassen
De data in de database van SHPV wordt slechts dertien weken bewaard, wat aanzienlijk korter is dan de jaar die de data van TLS wordt opgeslagen. SHPV bevestigt tegenover De Telegraaf dat opsporingsinstanties desondanks al meerdere malen informatie hebben opgevraagd over burgers. Deze informatie zou onder andere zijn gebruikt in onderzoeken naar het gebruik van vervalste pinpassen.