Gmail-account van Amerikaanse klokkenluider gehackt en geleegd

Aanvallers hebben het Gmail-account van een Amerikaanse klokkenluider gehackt. De klokkenluider bewaarde al zijn geheime in zijn e-mailaccount. De volledige inhoud van het Gmail-account is echter door de cybercriminelen verwijderd, waardoor de klokkenluider geen toegang meer heeft tot zijn bewijsstukken.
Gmail-account van Amerikaanse klokkenluider gehackt en geleegd
De New York Post meldt dat het gaat om de Amerikaanse klokkenluider Richard Higbie. Higbie onderzoekt misstanden binnen het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om onbekende reden sloeg Higbie alle informatie die hij had verzameld alleen in zijn Gmail-account op, zonder hiervan een backup te maken. Door de hack is Higbie dan ook alle informatie die hij in vier jaar tijd heeft verzameld kwijt geraakt.
Geraffineerde cyberaanval
De advocaat van Higbie, Cary Schulman, stelt tegenover de New York Post dat het gaat om een geraffineerde cyberaanval. Schulman stelt dat de aanval laat zien dat iemand heeft willen voorkomen dat Higbie toegang heeft tot bepaalde informatie. Met de cyberaanval zijn de aanvallers hierin geslaagd.
Naast de verzamelde informatie over ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken had Higbie ook allerlei informatie over zijn verdediging in zijn Gmail-account staan. Het zou gaan om juridisch overleg tussen Higbie en zijn advocaat Schulman. Aanvaller wisten eerder al fysiek in te breken bij het kantoor van Schulman, waarna meerdere computers werden ontvreemd.