Hoe voorkom je een veiligheidsrisico op de fysieke netwerklaag in en om een datacenter

Wat moeten we regelen als het gaat om  Fysieke beveiliging op edge-nivea?

  • Alle datapoorten worden beschermd met fysieke beveiligingsmaatregelen, zoals sleutels om sabotage van het netwerkverkeer te voorkomen.
  • Specifieke of zelfs alle netwerkpoorten worden vergrendeld bij de aansluiting om netwerkonderbrekingen te voorkomen, door de RJ45-connectoren te beschermen met vergrendelingsapparaten voor de patchkabels.
  • Gekleurde datapoorten worden versleuteld om het mixen van datastromen te voorkomen. Netwerksegmentatie door middel van gekleurde of versleutelde datapoorten kan niet meer eenvoudig worden aangepast na het oorspronkelijke netwerkontwerp en de implementatie daarvan. Door gekleurde en versleutelde poorten met vaste IP-adressen hebben technici volledige controle over de netwerksegmenten en datastromen, voor de hele levensduur van het controlesysteem.
  • Netwerkaggregatiepunten worden beveiligd met fysieke en gecodeerde toegangssleutels, waarmee onbevoegden uit de netwerkkasten en datasystemen worden geweerd.

We kunnen sommige van deze fysieke beveiligingsmaatregelen ook verwerken in bestaande ‘brownfield’ automatiserings- en controlesystemen om de kwetsbaarheid van die oudere controlesystemen te reduceren.

Netwerkaansluitingen voor edge-systemen

De keuze voor de juiste netwerkmaterialen (koper, fiber, netwerkkasten en kabeldraagsystemen) speelt ook een rol bij de functionele beveiliging en databescherming,. Deze keuzes dienen al vroeg in het systeemontwerpproces te worden meegenomen.

Glasvezelnetwerksegmenten zijn immuun voor elektromagnetische storing en elektrische ruis en zijn te gebruiken voor lange netwerksegmenten waarbij systemen over grote oppervlakken zijn verspreid. Glasvezelnetwerken kunnen bovendien bestand zijn tegen sabotage of dit duidelijk merkbaar maken. Dat wil zeggen dat glasvezelverkeer niet kan worden onderschept of gesaboteerd zonder het verkeer te verstoren, waarbij direct de status en de gezondheid van het datanetwerk wordt beïnvloed. Dit zijn allemaal redenen waarom glasvezelnetwerklijnen vaak worden gebruikt in horizontale (permanente) netwerkimplementaties.